Fortsätt till innehållet

Tarte tatin

Tarte tatin är bakverket som kom till av ett misstag. Ett par systrar hade bränt pajdegen och vände då upp pajen i en stekpanna och la ett nytt pajskal över och gräddade. Och vips var en Tarte tatin uppfunnen. Servera med glass eller vaniljsås.

Tarte tatin

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder

Pajdeg

  • 2½ dl vetemjöl
  • strösocker
  • 100 g
    Valio Laktosfri smör, kallt
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 500 g
  • äggulor
  • 1 krm salt

Fyllning

  • äpplen
  • 1½ dl strösocker
  • 85 g
    Valio Laktosfri smör
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 500 g
  • 1 krm vaniljpulver

Till servering

  • ⅔ l vaniljglass

Instruktioner

Pajdeg

  1. Blanda mjöl, socker och salt i matberedare. Skär smöret i kuber, tillsätt i matberedaren och mixa till ett smul.
  2. Tillsätt äggulor och salt, mixa ihop till en deg. Plasta in och lägg degen i kylen ca 20 min.

Fyllning

  1. Skala och skär äpplena i större bitar. Häll sockret i en stekpanna på medel till hög värme, låt smälta till en ljusbrun karamell.
  2. Tillsätt smör och rör om tills smöret blandat sig med karamellen. Sänk värmen så karamellen inte bränns.
  3. Lägg äpplena i pannan och låt det puttra på låg värme i ca 20 minuter. Äpplena skall bli mjuka och absorbera karamellen. Men det skall vara vätska kvar i stekpannan när den gräddas i ugnen. Lägg på ett lock om det behövs.
  4. Värm ugnen till 175 °C.
  5. Ta ut mördegen från kylen och kavla ut till en rundel som passar stekpannan. Forma till degen med händerna. Lägg pajdegen över äpplena. Tryck degen lite mot äpplena och ner mot kanterna.Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter, tills pajdegen fått fin färg.
  6. Låt pajen svalna lite och vänd stekpannan försiktigt upp och ner över ett fat.
  7. Servera med grädde eller vaniljglass.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.