Fortsätt till innehållet
Västerbottensostpaj med löjromstopping

Västerbottensostpaj med löjromstopping

En klassisk västerbottensostpaj är perfekt till vårens och sommarens alla festligheter. Denna variant har en läcker topping med löjrom eller stenbitsrom, citron, rödlök och creme fraiche.

Västerbottensostpaj med löjromstopping

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder

Pajskal

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g
    Valio smör normalsaltat
    Vårt smör kärnar vi på traditionellt vis med färsk grädde och en nypa salt för…
    Valio smör normalsaltat 500 g
  • 2 msk vatten, kallt

Fyllning

  • 300 g västerbottensost, riven
  • ägg
  • 2 dl
    Valio Laktosfri vispgrädde
    Valio laktosfri vispgrädde kan användas i både varm matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i…
    Valio Laktosfri vispgrädde 35%  5 dl
  • 2 msk dill, hackad
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar, nymalen

Topping


Instruktioner

Pajskal

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Mixa smör, mjöl och vatten i en matberedare till en deg eller knåda snabbt ihop den i en bunke för hand.
  3. Klä en pajform (ca 24 cm i diameter) med löstagbar botten med bakplåtspapper. Tryck ut degen i pajformen, nagga botten med en gaffel, låt stå i kylen 30 minuter.
  4. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.

Fyllning

  1. Vispa ihop ägg, grädde, ost och dill i en bunke. Smaksätt med salt och peppar.
  2. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i ca 20-30 minuter eller tills pajen stelnat och fått fin färg.
  3. Låt svalna och toppa sedan med crème Fraiche, rom, rödlök och citron.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.