Fortsätt till innehållet

Knäck

Knäcken är ett måste runt juletid tack vare att den är enkel att göra och god att äta! Detta recept är gjort på laktosfri grädde så att fler kan njuta. Den perfekta temperaturen på knäck är 125°C, men föredrar du en hårdare knäck kan du låta den koka till drygt 130°C.

Knäck

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl
    Valio Laktosfri vispgrädde
    Valio laktosfri vispgrädde kan användas i både varm matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i…
    Valio Laktosfri vispgrädde 35%  5 dl
  • 2 dl ljus sirap
  • 1 dl mandel, finhackad

Instruktioner

  1. Ställ 50 st knäckformar på en bricka eller en plåt.
  2. Blanda socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt koka ordentligt till temperaturen är ca 125°C. Använd gärna en kökstermometer eller gör kulprovet.
  3. Kulprovet: För dig som inte har en termometer kan du göra kulprovet enligt följande: Droppa lite av knäcksmeten i kallt vatten och forma smeten till en kula. Kulan ska vara fast men seg.
  4. Lyft bort kastrullen från plattan och rör ner mandeln (valfritt).
  5. Häll smeten i en kanna med pip och fyll genast formarna med knäcken.
  6. Låt knäcken stelna i rumstemperatur.
  7. Förvara knäcken svalt i en väl försluten burk.
  8. OBS! För en perfekt knäck ska du inte dubbla receptet. Vill du göra extra mycket knäck är det bättre att göra två omgångar.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.