Förberedelsetid
Aktiv
30 min
Passiv
2 h
Totalt
2 h 30 min
Svårighetsgrad
-
Bakentusiast
- Ugn200°C
Recension
0
stjärnor av fem
0 recensioner
Hur smakade det?
Till recepten
Ingredienser
Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.
Läs mer om att ändra dosmängder- 50 g jäst, färsk
- 33 cl lättöl, mörkt
- 33 cl julmust
- 1 paket vörtmix, ca 75 g
- 1 dl mörk sirap
- 5 dl vetemjöl
- 11 dl rågsikt
-
100 g
Valio Laktosfri smörSmör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
- 1 dl russin
Dela recept
Instruktioner
- Smula ner jäst i en bunke. Värm öl och julmust fingervarmt, ca 37°C och häll över jästen tills den löst sig.
- Tillsätt vörtmix, sirap och vetemjölet. Häll i rågsikten, lite i taget, medan maskinen arbetar. Skär smöret i kuber och tillsätt. Arbeta med maskin i ca 5-8 minuter för att få en luftig deg och göra glutentrådarna starka.
- Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
- Ta upp degen på ett mjölat bord och arbeta in russinen. Forma till två limpor eller lägg i speciella brödformar.
- Strö över mjöl och låt jäsa under en handduk i ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
Till recepten
Dela recept