Förberedelsetid
Aktiv
45 min
Passiv
45 min
Totalt
1 h 30 min
Svårighetsgrad
-
Matlagningsentusiast
- Ugn175°C
Recension
0
stjärnor av fem
0 recensioner
Hur smakade det?
Till recepten
Ingredienser
Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.
Läs mer om att ändra dosmängder-
75 g
Valio Laktosfri smörSmör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
- 28 filodeg, ark
Sirap
- 3 dl strösocker
- 1½ dl vatten
- 1 tsk citronsaft från en färsk citron
- 1 tsk vaniljsocker
- 0 kg apelsinbloms- eller rosenvatten
Fyllning
-
3 dl
Valio Laktosfri vispgräddeValio laktosfri vispgrädde kan användas i både varm matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i…
-
3 dl
Valio Laktosfri mjölkdryckI Valio laktosfri mjölkdryck har vi låtit alla smaker, vitaminer och mineraler vara kvar -…
- 5 msk majsstärkelse
- 5 msk mannagryn
- 2 msk strösocker
- 2 msk vaniljsocker
Till servering
- 1 dl pistagenötter, finhackade
-
3 dl
Valio Laktosfri vispgräddeValio laktosfri vispgrädde kan användas i både varm matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i…
Dela recept
Instruktioner
Sirap
- Börja med sirapen så att den hinner svalna.
- Lägg alla ingredienser utom vattnet i en kastrull. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt småputtra i 3-5 minuter.
- Stäng av värmen och tillsätt eventuellt apelsinblomsvatten eller rosenvatten. Låt svalna och täck med ett lock för att undvika att sockerkristaller bildas på ytan.
- Låt kallna helt i rumstemperatur.
Baklava
- Vispa samman grädde, mjölk, majsstärkelse, manngryn, socker och vaniljsocker till fyllningen i en kastrull. Koka upp under omrörning, se till så att inte fyllningen brännas vid i botten. Sänk värmen och fortsätt röra tills krämen tjocknar, ca 5 minuter. Låt svalna helt.
- Värm ugnen till 175°C.
- Smält smöret.
- Pensla en mellanstor ugnsform (ca 20×30 cm) med smör. Skär filodegen i rätt storlek så den passar i formen. Lägg i ett ark filodeg och pensla med smör. Lägg ett till över och pensla med smör. Upprepa tills du har gjort 14 ark filodeg ovanpå varandra. Bred fyllningen jämnt över filodegen. Täck med ytterligare 14 ark filodeg, varje ark penslat med smör som tidigare.
- Pensla sista arket med smör och baka i mitten ugnen i ca 40-45 minuter, tills baklavan är gyllene.
- Ta ut från ugnen, ringla över den kalla sirapen. Ta inte all sirap om du vill ha en mindre söt baklava, resten kan serveras separat.
- Servera baklavan ljummen eller låt den stå några timmar innan servering. Servera med lättvispad grädde och pistagenötter.
Till recepten
Dela recept