Förberedelsetid
Aktiv
1 h 20 min
Passiv
1 h 25 min
Totalt
2 h 45 min
Svårighetsgrad
-
Matlagningsentusiast
- Ugn180°C
Recension
0
stjärnor av fem
0 recensioner
Hur smakade det?
Till recepten
Ingredienser
Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.
Läs mer om att ändra dosmängderMunkar
-
4 dl
Valio Laktosfri mjölkdryckI Valio laktosfri mjölkdryck har vi låtit alla smaker, vitaminer och mineraler vara kvar -…
- 25 g jäst, färsk
- 0 kg citron eller apelsin, finrivet skal av
- 2 äggula
- ½ g saffran
- ½ tsk salt
- 1 dl strösocker
-
75 g
Valio Laktosfri smörSmör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
- 9 dl vetemjöl
Fritering
- 0 kg neutral olja, t ex tapsolja
Garnering
-
3 dl
Valio Laktosfri vispgrädde, vispadValio laktosfri vispgrädde kan användas i både varm matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i…
- 2 dl sylt t ex lingonsylt
- 1⅓ msk florsocker
Dela recept
Instruktioner
- Lös upp jästen i ljummen mjölk. Tillsätt citrusskal, äggulor, saffran, salt, socker, smör och blanda runt.
- Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen smidig. Knåda gärna degen med en bakmaskin i ca 10 minuter. Degen ska vara lite kladdig.
- Mjöla degen och täck bunken med plastfolie och låt jäsa i 45 minuter i rumstemperatur eller i kylen över natten.
- Mjöla bakbordet och häll ut degen. Kavla ut degen till en stor rund platta som är ca 1 cm tjock. Stansa ut rundlar med ett glas. Täck rundlarna med en bakduk och låt vila i 30 minuter.
- Hetta upp olja till 180°. Fritera munkarna ca 2-3 min på varje sida. De ska få en fin gyllene färg. Tänk på att inte ha för hög värme på oljan, då får degen snabbt färg utanpå och förblir rå i mitten.
- Låt munkarna rinna av på papper och kallna. Lägg på sylt och toppa med grädde.
- Pudra florsocker över saffransmunkarna och servera!
Till recepten
Dela recept